Tips til god belysning hjemme

Rund pendellampe fra Nordic Tales - Utsnitt av soverom

Stemning, arbeidslyst og miljø

Endelig er høsten her, og med den går vi inn i en mørkere årstid – da trenger vi naturligvis mer lys inne. Med gjennomtenkt belysning hjemme kan vi skape god atmosfære og rom som inviterer til både arbeidslyst, avslapning og hygge.

Belysning er en viktig del av livene våre, men dessverre noe av det siste de fleste tenker på når de begynner planlegging av ny bolig eller oppussingsprosjekt. 

Lys påvirker alle aspektene av hverdagen, enten på positiv eller negativ måte. Også individuelt har kunstig lys en effekt på oss. Vår mentale helse, humør, og søvnrytme påvirkes av type og mengde lys vi utsettes for daglig. Derfor har forkjellige rom og steder behov for forskjellige type lys, avhenging av hvordan disse brukes. 

Taklampe på kjøkkenet, Bright Spot - Nordic Tales

Våre tips til en fin og effektiv belysning:

1. Hvilket rom?

Før du begynner, bør du tenkte på hvordan hvert rom skal brukes daglig. Hva er behovet her? 

  • Kjøkken og bad defineres som arbeidsrom og bør ha god og effektiv belysning. 
  • Felles arealer bør være fleksible og ha mulighet til å skape forskjellige type atmosfære.
  • Soverom bør ha mulighet for dempet belysning for bedre søvnrytme.

Bright Barocco - Nordic Tales, taklampe

2. Tenk møblering

Hvordan skal du bruke rommet? Dekk alle sonene med lyspunkter og sørg for at det er jevnt fordelt over hele rommet. Husk på visuell komfort og optimaliser belysningen slik at den er med på å skape et jevnt og behagelig miljø. 

Møblert stue med lyspunkter og lamper - Made by Woood / Be Pure Home

3. Riktig lampe til hvert rom

Ha som mål å skape noe koselig og behagelig men effektiv. Når grunnbelysning er på plass, kan man tenke på supplerende belysning. Her kan man velge direkte eller indirekte belysning ved behov. 

  • Tak- og plafondlamper bør ha god lysspredning. 
  • Downlights kan være et godt alternativ hvis de brukes på riktig måte. Velg downlights med bredd vinkel og riktig fargetemperatur (lysfarge) - Gjerne “dim-to-warm” for å skape forskjellige atmosfære ved behov
  • Pendellamper er viktige. De kan kle rommet og være veldig dekorative, men velg noe som sprer lyset godt og ikke blender øynene.
  • Fargetemperatur definerer lysfargen. Arbeidsrom som f.eks bad og kjøkken bør ha en kaldere fargetemperatur (hvitere lys) for mer effektiv lys med bedre farge gjengivelse. Andre rom som stue og soverom bør ha en varmere lys for å skape en koselig romfølelse. Varmt lys er best på mørke høstkvelder.
  • Vegg-, bord- og gulvlamper er perfekt til supplering. Change the mood, og skap forkjellige effekter for et lekent miljø.

Utsnitt av stue og soverom med belysning fra Nordic Tales

4. Tenk langsiktig

Økonomisk investering kontra vedlikehold er noe viktig å tenke på. Ofte syns man at lamper er dyre, men det kan lønne seg å investere i rett lampe og lyspære både for miljø og lommeboka. 

Toddler - Nordic Tales, Bordlampe

5. Estetisk helhet

Mange lamper i forskjellige former og farger kan virke rotete. En god regel å huske på er at alle lampene bør være like i enten form eller farge. 

Pendellamper i klase, BePureHome

Forrige innlegg Neste innlegg